2.3.2013

Kätevä emäntä

Tiiättekö mikä on helpoin tapa kerätä pisteet himaan perheeltä viikonloppuaamuna? Tuoreet sämpylät. Vielä helpommalla pääsee kun ei ala leipoa niitä aamutuimaan atomeista, vaan toimii illalla näin: tee taikina, leivo sämpylöiksi pellille, peitä pelti muovilla ja laita jääkaappiin. Siellä ne kohoaa yön aikana, ja aamulla laitat uunin päälle ja kylmät sämpylät sinne (ellet sitten herää puoli tuntia aikaisemmin ja ota ne huoneenlämpöön) ja paistat. Ei voi olla helpompaa!

Eilen illalla ei väsymyksen kourissa tullut moinen mieleen, mutta onneksi heräsin jo puoli seitsemältä - olinhan mennyt nukkumaan jo kahdeksan jälkeen :-o Niinpä laitoin sämpylät tulemaan ihan perinteiseen tapaan. Vielä toinen leipomisvinkki: kaikki hiivataikinat kannattaa kohottaa mikroaaltouunissa! Uuni ei ole päällä, mutta se on vedoton ja tiivis tila, oma pikku ekosysteeminsä, mikä vauhdittaa taikinan kohoamista. Jos oikein jaksaa, niin paistaa ne puu-uunissa, voi että tulee makoisia!

Sämpylöiden leipomisessa on parasta se, että niihin voi laittaa ihan mitä tahansa: kaurapuuron tai perunamuusin tähteet, juustoraastetta, leseitä, rouheita, maltaita, mitä tahansa jauhoja mitä kaapista löytyy, porkkanaraastetta tai bataattia, siirappia tai hunajaa, aurinkokuivattua tomaattia tai vaikka tuorejuustoa. Ja tietenkin näppituntumalla, ohjetta ei tarvita. Joka kerta tulee erilaisia makuja. Tällä kertaa käytin vehnäleseitä, olutmaltaita, leipäsiirappia, ruis- ja vehnäjauhoja. Kohta nähdään miltä maistuu :-)

Talvi yllätti taas :-o Yöllä pakkanen on kiristynyt yli -15 asteeen, keli on tosin tosi hieno, eli täytyy aamupalan jälkeen lähteä liikekannalle lasten ja koiran kanssa.

P.S. Sanomattakin on selvää, että särkylääkekuuri aiheuttaa turvotusta. Nyt ei kannata käydä vaa'alla, jottei masennu sen lukemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti