23.9.2012

Elämä pelissä

YLEllä alkaa ensi viikolla Elämä pelissä -sarja, ja sen testi kiertää Facebookissa. Minäkin tein testin, ja tässä tulokset.

Positiivisuus 79/100

Elämänasenteesi on myönteisempi kuin 72%:lla kyselyyn vastanneista kanssaihmisistä. Myönteinen suhde elämään ja tulevaisuuteen on myös terveyden kannalta hyväksi.
 

V-indeksi 9/100

Vastoinkäymiset kuormittavat sinua huomattavan vähän.
Kykysi sietää vastoinkäymisiä on parempi kuin 94 %:lla vastanneista.
 

Eliniän ennuste

Arvioitu eliniän ennusteesi on 83 vuotta.
Elät jo terveellisintä mahdollisinta elämää. Jatka samaan malliin.
 
 
Pidempi raportti kuulostaa tältä:
 

Arjen vastoinkäymiset

V-indeksi 9/100 pistettä.
Arjen vastoinkäymiset harmittavat sinua harvemmin kuin muita ihmisiä, vastoinkäymisten sinulle aiheuttama harmituksen määrä on vähäinen, ja harmituksesi kestää huomattavasti lyhyemmän ajan kuin ihmisillä yleensä.
Arjen pienten vastoinkäymisten parempaa sietämistä voi harjoitella. Omia kielteisiä tunteitaan voi käsitellä, ja ne kannattaa hyväksyä. Negatiivisten tunteiden hyvä hallinta ja pienten vastoinkäymisten sietäminen helpottaa arkea ja vapauttaa voimavaroja todellisten takaiskujen kohtaamiseen.

Henkiset voimavarat

Positiivisuus 79/100 pistettä.
Henkisen hyvinvoinnin ja stressin kartoituksen pohjalta kuulut niihin ihmisiin, joilla on erinomaiset henkiset voimavarat. Tähän ryhmään kuuluville keskimäärin on ominaista vahva usko hyvään tulevaisuuteen, elämä tuntuu merkitykselliseltä, asenne elämään on myönteinen ja kyky sietää vastoinkäymisiä on erinomainen. Silloin yleensä myös kiinnostus terveyttä edistävään ravitsemukseen ja liikuntaan on tavallista suurempi. Ryhmän jäsenien vahvuuksiin kuuluvat myös usein tavallista paremmat sosiaaliset taidot ja halu panostaa ihmissuhteisiin. Työ koetaan yleensä palkitsevana ja elämää rikastuttavana asiana. Vaikka asiat ovat hyvin, kaltaisesti henkilöt voivat hyötyä henkisen hyvinvoinnin harjoitusohjelmista ja voida entistäkin paremmin.
Terveyteen vaikuttavien elintapojesi puolesta kuulut ryhmään, joka kuluttaa terveyttään muita vähemmän ja siksi sairastuu keskimääräistä harvemmin elintapojen aiheuttamiin sairauksiin. Saatat silti edelleen haluta vahvistaa terveyttäsi ja olet ehkä jo yrittänytkin tehdä muutoksia arkisiin tottumuksiisi. Alla on tarkemmin kuvattu, missä asioissa voit tehdä muutoksia hyvinvointisi ja terveytesi parantamiseksi entisestään.

Eliniän ennuste

Elintavat ja -olosuhteet vaikuttavat merkittävästi elinikään. Tilastojen mukaan sinun ikäryhmääsi kuuluvat ja elintavoiltaan samanlaiset naiset saavuttavat keskimäärin 83 vuoden eliniän. Alla oleva kuva esittää keskimääräisen ennusteen elinvuosistasi sekä terveellisemmillä elintavoilla saavutettavissa olevista lisävuosista.
 
36
42
47
53
58
64
69
75
80
86
Paras mahdollinen
Nykytilanne
  •   Jäljellä olevat elinvuodet
  •   Elämäntapamuutoksilla saavutettavat lisävuodet

Sairastumisriskit

Elinvuosia lyhentävät ja viimeisiä elinvuosia sävyttävät sairaudet, joiden todennäköisyyttä voidaan myös arvioida elintapojesi perusteella. Alla on kuvattu riskisi sairastua elinaikanasi sepelvaltimotautiin, aivohalvaukseen tai diabetekseen sekä kokonaisriski sairastua johonkin näistä. Samalla on kuvattu sairausriskisi, mikäli terveyteen vaikuttavat elintapasi olisivat parhaat mahdolliset.
 
 
Erittäin pieni
Pieni
Kohonnut
Suuri
Erittäin suuri
Kokonaisriski
Diabetes
Aivohalvaus
Sydäninfarkti
  •   Riski nykyisillä elintavoilla
  •   Riski, jos muuttaisit elintapasi mahdollisimman terveellisiksi
Alla olevasta raportista selviää, mihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota ennusteesi parantamiseksi.

Lue lisää


Terveystiedot

Kolesteroli

Kolesteroliarvosi olisi hyvä mitata, jotta voisit saada tarkemman arvion mahdollisesta valtimotautiriskistä. Kolesterolin mittausta voit pyytää esimerkiksi terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta. Veren suurentunut kolesterolimäärä on yhteydessä sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen lisääntyneeseen riskiin. Kolesteroliarvoilla ei ole normaalin rajoja, mutta suositusten mukaan olisi hyvä, jos veren kokonaiskolesterolipitoisuus olisi pienempi kuin 5 mmol/l. Valtimosairauksilta suojaava "hyvä" HDL-kolesterolipitoisuus taas olisi suositeltavaa olla yli 1,1 mmol/l.

Lue lisää

Verenpaine

Normaaliksi katsottavan verenpaineen ylärajat ovat lepopaineelle 85 mmHg ja pulssipaineelle 130 mmHg. Tätä suuremmat arvot lisäävät verisuonisairauksien riskiä. Verisuoniston kunnon kannalta on vain hyväksi, jos verenpaine on suositusrajoja alhaisempi. Verenpaineesi olisi hyvä mitata, jotta voisit saada tarkemman arvion mahdollisesta valtimotautiriskistäsi. Verenpaineen voit mitata itse tai pyytää mittausta esimerkiksi terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta.

Painonhallinta

Painoindeksi

Pituuden ja painon perusteella laskettava painoindeksi (BMI) on tärkeä terveyden arvioinnissa. Painoindeksisi on 25.4, joka merkitsee joitakin liikakiloja, ellet harrasta voimaharjoittelua. Tämän asteisessa lievässä ylipainossa sairauksien vaara riippuu ylimääräisen rasvan sijainnista. Jos sitä on kertynyt vyötärölle, vaara sairastua diabetekseen, sydäntauteihin ja muihin lihavuuden aiheuttamiin sairauksiin on suurentunut. Sinun kannattaa mitata vyötärönympäryksesi. Sen avulla voit päätellä, onko aiheellista laihduttaa muutama kilo. Joka tapauksessa säännöllinen painonseuranta on tarpeen, ettei paino nouse lisää.
Lue lisää


Vyötärönympärys

Vyötärölihavuus eli liikakilojen kertyminen vyötärönseutuun lisää sairauksien vaaraa. Vyötärölihavuuden raja on naisilla 90 cm, ihanteellinen vyötärönympärys on alle 80 cm. Mitään hyppäystä sairauksien vaarassa ei näissä arvoissa tapahdu. Vyötärön ympärys 91 cm ei ole paljoa haitallisempi kuin 89 cm. Mitä enemmän 90 cm ylittyy, sitä suurempi vaara on sairauksien kehittymiseen. Vyötärömittasi on ihanteellisen mitan yläpuolella, mutta sinulla ei ole vyötärölihavuutta. Tällä alueella sairauksien vaara on jonkin verran lisääntynyt. Tärkeintä on, ettet päästä vyötäröä enää kasvamaan. Muutaman sentin vyötärön kaventaminen on terveyden kannalta hyödyllistä.

Ravitsemus

Terveellinen ravinto on monipuolista ja määrältään kohtuullista. Kaikkia ravintoaineita tarvitaan, mutta toisaalta minkään osatekijän liiallinen nauttiminen ei ole hyväksi. Nauttimalla päivittäin tuoreita kasviksia, hedelmiä tai marjoja suojaat itseäsi sydän- ja verisuonisairauksilta sekä vähennät diabeteksen ja syöpätautien vaaraa. Niin ikään kasvisten ja hedelmien käyttö auttaa verenpaineen ja painon hallinnassa sekä estää luukatoa. Suositeltava annos on noin 500 g kasviksia, hedelmiä tai marjoja päivässä. Esimerkiksi keskikokoinen tomaatti painaa noin 60 grammaa, omena noin 130 grammaa.

Kokojyvätuotteiden sisältämät kuidut pitävät kylläisenä ja auttavat suolen toimintaa. Parhaiten kuitua saa viljasta, erityisesti täysjyväleivästä. Täysjyväjauhoksi kutsutaan kokonaisista jyvistä jauhettua ruis-, vehnä- (graham), ohra- ja kaurajauhoa. Täysjyväjauhoissa on mukana runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävä jyvien pintakerros.

Kalan syöminen lihan sijasta korvaa kovia rasvoja terveellisemmillä pehmeillä ja tuo ravintoon tarpeellista D-vitamiinia. Pari kala-ateriaa viikossa riittää tyydyttämään D-vitamiinitarpeen, mutta lihan korvaaminen kalalla kannattaa useamminkin.

Lisäämällä kasvisten, hedelmien tai marjojen käyttöäsi voit lisätä terveitä elinvuosiasi. Käytät melko vähän kokojyvätuotteita (esimerkiksi ruis- ja täysjyväleipää tai puuroja). Sinun kannattaisi lisätä näiden tuotteiden käyttöä, sillä kokojyvätuotteista on odotettavissa terveellisiä vaikutuksia vielä 6-9 ruisleipäpalan tai kokojyväleipäviipaleen päivittäiseen määrään asti. Viikoittainen kalaruoan käyttösi on sinulle hyväksi. Kaksi ateriaa viikossa tuottaa pääosan kalan terveyseduista. Päivittäisessä ravinnossasi on paljon varaa muuttaa terveellisempään suuntaan alla olevien ohjeiden mukaan.

Lue lisää

Liikunta

Säännöllinen liikunta kuuluu elämääsi ja liikunnan tuomat terveyshyödyt ovat kiistattomia. Jatka edelleen säännöllistä liikuntaa, mutta muista pitää myös lepopäiviä. Keho vaatii kehittyäkseen palautumistakin. Vaihtele liikuntalajeja vuodenaikojen mukaan, ja kokeile vaihteluksi jotain uutta lajia. Jos haluat vielä parantaa kuntoasi, tehosta liikuntaa lisäämällä hieman kestoa tai tehoa. Viikossa kannattaa olla sekä aerobista kestävyysliikuntaa että lihaskuntoa vahvistavaa liikuntaa.

Lue lisää:

Alkoholi ja tupakka

Alkoholi

Ilmoittamasi alkoholin kulutus ei muodosta terveydelle riskiä.

Tupakointi

Tupakoimattomuutesi on terveyden kannalta mainio asia.

Uni ja stressi

Uni

Hyvä ja riittävä uni on välttämätöntä hyvinvoinnille, virkeydelle sekä työ- ja toimintakyvylle. Jatkuva unenpuute voi altistaa valtimosairauksille, lisätä haitallista stressiä, heikentää vastustuskykyä, altistaa onnettomuuksille ja johtaa liialliseen syömiseen, painonnousuun sekä tästä johtuviin ongelmiin. Unentarve on yksilöllinen. Ilmoittamasi vuorokautinen unimäärä on terveyden kannalta riittävä, mikäli aamuisin herääminen ei ole vaikeaa etkä tunne päiväaikaista väsymystä.

Stressi

Kohtuullinen määrä stressiä kuuluu elämään, ja tilanteesi tuntuu tässä suhteessa olevan hyvä. Tilapäisesti lisääntyneen stressin jälkeen ihminen yleensä palautuu hyvin. Jatkuvana rasittuneisuus heikentää elämänlaatua ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Arkielämään liittyvää liiallista rasitusta voi vähentää rentouttavalla liikunnalla, terveellisellä ruokavaliolla ja monilla muilla toimilla. Jos haluat kehittää stressinsietokykyäsi, voit hyötyä Elämä pelissä -valmennusohjelmasta.

Lue lisää

Parisuhde ja lapsiperheet

Useimmat lapsiperheiden vanhemmat kuvaavat tunnemaailmansa muuttuneen vanhemmaksi tulemisen myötä siten, että niin myönteiset kuin kielteisetkin tunteet tuntuvat aiempaa paljon voimakkaampina. Valmennusohjelman tuella voi ottaa käyttöön uusia työkaluja haasteellisten hetkien ja kielteisten tunteiden kohtaamiseen. Valmennuksessa oppii myös vahvistamaan myönteisiä hetkiä ja myönteisiä tunteita arjessa.

Positiivisella vuorovaikutuksella tarkoitetaan tavallista huomaavaista käytöstä. Joskus käyttäydymme ventovieraiden kanssa paremmin kuin oman puolisomme kanssa. Erityisesti pitkissä parisuhteissa on mahdollista, että arkinen huomaavaisuus ja kohteliaisuus unohtuvat. Uusien toimintatapojen opetteleminen on mahdollista kaiken pituisissa parisuhteissa. Lisääntynyt huomaavaisuus rikastaa ja vahvistaa jokaista parisuhdetta.
* * * * *
 
Ja mä ihan oikeesti vastasin rehelliseti. Mielestäni tämä ei kyllä ole terveellisintä mahdollista elämää. Mutta vielä 47 vuotta jäljellä, jee! Puoliväli ei ole lähelläkään :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti